Prof.dr Marija Knežević-Pogančev

Pedijatar, klinički neurofiziolog, epileptolog
Prof.dr Marija Knežević-Pogančev

Marija Knežević-Pogančev, je redovni profesor  na katedri za pedijatriju (uža oblast dečja neurologija) Univerziteta u Novom Sadu od 2011. godine.

Diplomirala je na Medicinskom fakultetu  u Beogradu 1982.godine gde je 1984.godine završila edukaciju iz Socijalne pedijatrije i edukaciju iz Mentalne higijene razvojnog doba, 1988.godine Specijalizaciju iz pedijatrije i 1989.godine edukaciju iz Elektroenceflaografije i neurofiziologije. Odbranila je magistarsku tezu 1986.godine i doktorsku tezu 2000.godine na medicinskom fakultetu u Novom Sadu. 1990.godine završila je užu specijalizaciju iz Neurologije i psihijatrije razvojnog doba u Novom Sadu i 2005. godine užu specijalizaciju iz Kliničke neurofiziologije i epilepotlogije.

Edukacije European Epilepsy Academy Genetics in Epilepsy završila 2007.godine, Clinical Pharmacology & Pharmacotherapy 2008.godine,  Neuroimaging 2008.godine  i EEG in diagnostis & management of epilepsy 2010. godine.

Autor je brojnih radova, tri monografije u Srbiji, jedne monografije u Nemačkoj i više poglavlja udžbenika iz pedijatrije. Mentor je više magistarskih i tri doktorske teze.

Organizator ili učesnik više od 50 edukacija u Srbiji, ali i Bosni, Crnoj Gori, Rumuniji i Jerusalimu /Ramalla.

Prof. dr Marija Knežević Pogančev pedijatar, klinički eurofiziolog, epileptolog, u ordinaciji obavlja ispitivanje stanja svesti, EEG dijagnostiku, pregled kranijalnih nerava (vid, sluh, mimika), proveru osnovnih psihičkih funkcija, procena funkcije, tonusa i snage mišića, ispitivanje stajanja i hoda, ispitivanje mišićnih refleksa, ispitivanje koordinacije, senzibiliteta i kontrole sfinktera.