Krize svesti kod dece – Padanje u nesvest

Krize svesti kod dece – Padanje u nesvest

Krize svesti ili padanje u nesvest obično predstavljaju neprijatno iskustvo za roditelje, jer većina ima crne mili o epilepsiji. Ili nekim drugim uzrocima gubitka svesti. Većina dece ne padaju u nesvest zbog neke bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom relativno bezopasnom fenomenu. Kod krize svesti potrebno je deci promeniti način života, što ponekad traži mnogo vremena i strpljenja.

Ukoliko vaše dete ima nesvesticu ili je nekad palo u nesvest uradite pregled i posavetujte se sa lekarom.

Kada dolazi do krize svesti – padanje u nesvest kod dece?

Kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni se pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo nazad u krevet. To se dešava i kod dece pri naglom ustajanju, kada su u zagušljivom prostoru. Takođe može da se desi posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu, usled gladi, kod devojčica tokom ciklusa, malokrvnosti, gubitka telesne mase i sl. Dete oseti da mu je loše, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Medicinski naziv za ove vrste padanja u nesvest je sinkopa.

Ako dete zaista gubi svest, ne seća se pada, a u sećanju postoji amnezija, to se u medicinskom rečniku naziva kriza svesti.

Zato, kada se prepoznaju karakteristike bezopasnih gubitaka svesti (sinkopa), treba se pridržavati jednostavnih saveta. I bez nepotrebnog straha pomoći detetu da prevaziđe ovaj neprijatan ali prolazan problem.

Nažalost, postoje i drugi uzroci kriza svesti koji nisu tako bezazleni i koji zahtevaju detaljno ispitivanje, kao što je recimo epi napad.

Ako se i vašem mališanu desilo nešto slično, ne brinite, ne znači da je nešto strašno, ali svaku nedoumicu možete razrešiti sa našim neuropedijatrima, neurofiziolozima.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.