Strahovi i fobije

Strahovi i fobije

Nije svaki strah i fobija

Strah je normalna emocionalna reakcija koja se instinktivno javlja kada smo u opasnosti i njen zadatak je da pokrene organizam na što bržu reakciju kojom bismo izbegli ili pobedili opasnost. Međutim, kada se snažan strah ponavljano javlja u susretu sa određenim objektom ili situacijom koja zapravo ne predstavlja stvarnu opasnost po osobu, govorimo o fobijama. Nemoguće je pobrojati sve vrste fobija. Mi ćemo pomenuti osnovne kategorije kao što su agorafobija (strah od otvorenog prostora).

Fobija može da se razvije nakon preživljenog traumatičnog iskustva, koje ostane umemorisano kao opasno i kao takvo nastavi da se izbegava tokom života. S druge strane, fobija može biti rezultat i suptilnijeg nesvesnog mehanizma gde potisnemo unutrašnji konflikt koji nam stvara strepnju i frustraciju projektovanu na spoljašnji objekat od kojeg sada možemo i da pobegnemo.

Prepoznavanje fobije

Fobiju ćemo prepoznati ukoliko:

  • Osećamo izrazit stres, strah i snažne telesne simptome (lupanje srca, ubrzano disanje, napetost u mišićima, preznojavanje, vrtoglavicu) u kontaktu ili pri samoj pomisli na fobičan objekat;
  • Ulažemo veliku energiju kako bismo izbegli situacije kojih se bojimo;
  • Ukoliko nas strah i izbegavanje onog čega se bojimo značajno ograničava i otežava sprovođenje važnih aktivnosti u životu.

Lečenje fobije

Fobija se leči farmakoterapijom, psihoterapijom ili kombinovanjem ta dva pristupa.