Ateroskleroza i moždani udar

Ateroskleroza i moždani udar

Ateroskleroza i moždani udar se najčešće dešava zbog aterosklerotskih promena na krvnim sudovima i zato posebnu pažnju moramo posvetiti povišenim vrednostima masnoće u krvi tzv. hiperlipidemiji.

Da li su vrednosti lipida u krvi poremećene, proveravamo lipidnim statusom, odnosno merenjem njihovih vrednosti u krvi. Lipidni status podrazumeva merenje ukupnog holesterola, LDL, HDL i triglicerida.

Život bez masnoća je nezamisliv , ali ako su njihove vrednosti povećane, onda nastaju razna obolenja. Višak masnoće taloži se na unutrašnjoj strani krvnog suda (ateroskleroza) i vremenom dovodi do sužavanja, pa i do potpunog začepljenja samog krvnog suda.

Ukoliko se to dešava u krvnim sudovima mozga neminovan je nastanak moždanog udara, koji može biti sa fatalnim ishodom ili invaliditetom (samo 25% pacijenata se u potpunosti oporavi, a 50% ostane sa trajnim invaliditetom).

Da bismo saznali da li smo zdravi i u kakvom su stanju naši krvni sudovi. Potrebno je da redovno obavljamo pregled bezbolnom, neinvanzivnim ultrazvučnim metodama, a to su doppler i duplex pregled krvnih sudova.

Ovu medicinsku uslugu za vas u našoj ordinaciji obavlja vrhunski stručnjak iz ove oblasti:
Prof. dr Petar J. Slankamenac – Neuropsihijatar